Puffins & sea eagles
Door: Brigitta
Blijf op de hoogte en volg Brigitta
05 Augustus 2025 | Noorwegen, Andenes
Met weemoed heb ik net afscheid genomen van het mooie avond uitzicht op de Noorse Zee - de Atlantische oceaan. Morgen begint het terug rijden. Een raar iets: je hebt het gevoel dat je vakantie is afgelopen omdat je gaat terugrijden, maar bent toch nog een week op vakantie.
We zouden via Kiruna terugrijden,maar dat wordt vanwege het weer waarschijnlijk toch anders. Storm Floris gooit hier en daar roet/wind en water in het eten.
Vandaag weer een heerlijk dagje. Eerst maar es wakker worden. Het waaide als een malle, de camping bijna leeg. Lekker koffie en.daarna tosties gemaakt. Tegen half 1 gaat Farid de maand facturen draaien en versturen, ga ik lekker douchen en zoekt Feline nog wat schelpen. Tegen half 3 rijden we naar Andenes centrum en duiken de Andenes outdoor outlet in. Ik vind 2 prachtige outdoor broeken (ik kan weer ff voort) en we kopen nog 1 reserve gasflesje. Ze zijn ern atuk goedkoper dan in Nederland. Daarna met z'n allen naar de REMA1000.
Bij thuiskomst alles weer herschikken en op de goede plek leggen.
Ee eten op tijd (kipvleugeltjes met gebakken aardappeltjes en salade), ik moet tussen 18.00 en 18.15 uur bij Whale2Sea zijn.
Wanneer we daar aankomen zitten onze Rotterdamse vrienden van de veerboot er ook! Super leuk, ook zij gaan op de Sea Eagle en Puffin tour. Marten Bril is onze schipper. We hijsen ons in het veel te warme overlevingspak en de zwemvesten. Een korte instructie van gids Benjamin en daar gaan we. We zoeken zee op. Alleen al dit is zó heerlijk. En ook nu weer het gevoel dat ik 2 jaar daarvoor met walvisvaart ook had: alles valt op z'n plek - wat is het hier goed toeven - op het water, op zee, in de mooiste omgeving die je je kan voorstellen.
D3 haven uit en lubksaf richting Bleickøya: de rots waar de puffins 2 tot 4 maanden per jaar zitten: ze broeden er (een meter onder de grond!) hun eigen uit, eten zich vol en vet en vertrekken dan voor 8 tot 9 maanden. Die maanden leven ze volledig en alleen op zee. En die Zeearend? Die zitten daar alleen om Puffins te eten. Er zitten zo'n 40 000 Puffins op Bleickøya - het is net een vliegende mieren hoop. Binnen nu en een week kunnen ze ineens vertrekken.
De tocht naar Bleickøya is niet lang. Al snel haalt Marten plotseling het gas eraf: er zit een zeearend op een rots, vlakbij. Zo dichtbij krijgen we ze waarschijnlijk niet meer te zien. We nemen foto's en weer door. Heel rustig varen we steak langs Bleikøya. Overal vliegen en zwemmen Puffins en zo nu en dan steekt een Zeearend van wal. Het is ontzettend moeilijk om vogels gefotografeerd te krijgen (walvissen zijn makkelijker).
Heel veel foto's en films verder varen we na ruim een uur weer terug. Wat een geweldige omgeving, bizar mooie ook.
Een leukgesprek met de gids (of ik niet hier wil komen werken) en daarna met Marten (over 2 jaar is zijn bedrijf te koop "je kan het kopen"). (Dat je net uit je hoofd gezet hebt dat verhuizen naar Noorwegen geen optie is en je dan in een kwartier een baan en een bedrijf krijgt aangeboden). Leuke gesprekken, hoop gelachen.
Uiteindelijk weer terug naar de camping en die hele berg foto's en films doorkijken.
Wat drinken en dan is het ineens alweer middernacht - je hebt het niet door). Lekker slapen nu. Morgen weer een dag
Sunset: 22 56 uur
Sunrise: 03 08 uur
Locatie: Andenes Camping
05 Augustus 2025 - 13:50
Aleida :
Wij hebben de puffins gezien in Bretagne. Nestelde daar in de rotsspleten. Prachtig gezicht zoals ze daar vanaf de rotsen stijl naar beneden doken
En de zeearend natuurlijk bij de Oostvaarderplassen.