Valse start - Reisverslag uit Andenes, Noorwegen van Brigitta Boonacker - WaarBenJij.nu Valse start - Reisverslag uit Andenes, Noorwegen van Brigitta Boonacker - WaarBenJij.nu

Valse start

Blijf op de hoogte en volg Brigitta

11 Augustus 2023 | Noorwegen, Andenes

Paradijsvogels, dat zijn we en zo voelen wij ons ook. Met een heerlijke zeelucht in onze neus liggen we nu (21.43 uur) te genieten van een weergaloze zonsondergang die we zo vanuit ons bed kunnen zien. Waarom in bed? Het barst van de muggen en wij hebben ongeveer de beste horren in onze daktent waardoor we met z'n drieën in een soort fantastische klamboe zitten. Het hemelschouwspel wisselt iedere minuut en wordt alleen maar mooier. Feline heeft inmiddels haar broek weer aangetrokken en is naar het strand gerend voor nóg mooiere foto's.

En wat hebben wij toch een geweldige daktent: doordat we hoog zitten/liggen kijken we over alles en iedereen heen. Lange neus naar de camperaars.

Vandaag was een aan een schakeling van mooi-mooier-mooist. Eerst weer lekker wakker geworden. Al het grijs van gisteren was " ineens " vervangen door blauw met zon. We trekken allemaal dezelfde conclusie: gisteren was een valse start. De schoonheid is nu overweldigend, we snappen het nu.

Na de koffie, thee en afwas zeggen we de buurtjes uit de Boerhaavelaan nog even gedag. Zij zijn nog 4 weken op pad, half september zien we elkaar weer in Bussum. Bizar dat we elkaar hier treffen.

Vandaag staat een wereldrit op de planning: 22 kilometer, 2 campings verder. Een wereld reis. Halverwege passeren we Bleik. Een piepklein plaatsje maar met een paar bijzondere dingen in zee: 15 km uit de kust bevindt zich de zgn. Bleik canyon: een 3 km diepe zeekloof waar oa allemaal grote inktvissen zitten. En daar komen de walvissen dus op af.

Verder zit er vlak voor de kust dé rots waar de meeste papegaaiduikers (Puffins) van Noorwegen zitten inclusief zeearenden die weer op de Puffins jagen: Bleikoya.

We zien halverwege Bleikoya liggen, maar het is zo ver weg dat we niets zien. Maar wát we zien is fantastisch. We rijden van Ravensburgpuzzel naar Ravensburgpuzzel.

Rond 13.15 uur rijden we Andenes Camping op. Plek zat. De receptie is net dicht. We bellen even op en een alleraardigste mevrouw vertelt dat we gewoon "a nice spot" moeten opzoeken en dan rond 16.00 uur bij de receptie ons melden. Zo gezegd, zo gedaan. Mooi plekje waarmee we vanuit de daktent zee zien, maar de auto en onze stoelen en picknicktafel lekker uit de wind staan achter een soort heuvel voor het strand.

We zetten de popup tent op en de picknicktafel en stoelen in elkaar. En zetten die op onze plek. Daarna rijden we, zonder al die bagage even naar Andenes: kijken waar we morgenochtendvroeg moeten zijn voor onze walvissafari én gewoon Andenes verkennen.

Andenes is voor Noord Noorse begrippen een verrassend leuk plaatsje met leuke huizen, winkeltjes en een Noors haventje: kleine vissersbootjes met rode huisjes. We lopen naar de vuurtoren: de uitzichten zijn ge-wel-dig!. We wandelen verder, het is warm, 22°. Overal is het uitverkoop (Salg) en ik vind eindelijk een fijne broek die mijn cargobroek kan vervangen. Die laatste kan een dergelijke vakantie niet aan: er vallen steeds meer gaten en scheuren in.

Terug op de camping even lekker wat eten, boodschapjes opruimen, over het hagelwitte strand wandelen en gewoon genieten.

Rond 21.00 uur duiken we, zoals gezegd, de daktent in en genieten van een fabelachtige zonsondergang.

Morgen op tijd op: uiterlijk 09.15 uur moeten Feline en ik aanwezig zijn bij Whale2Sea voor instructies, kleding uitzoeken en aantrekken en dan off we go, zee op. Farid gaat om 13.00 uur. We kunnen Pepper natuurlijk niet alleen laten. Lekker slapen nu.

• 12 Augustus 2023 - 09:40

Aleida Willemsen:

Walvissen zien is altijd en overweldigend.

Wij hebben ze in Zuid Afrika gezien. geweldig imposant met grote spuitfontijnen, en heel grote staarten die langzaam in zee zakken.

Vergeet je nooit meer Geniet ervan.