Zweden zijn toch aardiger dan Duitsers
Blijf op de hoogte en volg Brigitta
27 Juli 2023 | Zweden, Margretetorp
Wat een dag en wat een gedoe: het vinden van een gaspit/gasfornuis.
Vanmorgen, na en nacht met af en toe een fikse regenbui, maar heerlijk geslapen, onder het koeren van de houtduiven tegen half 9 in een heerlijk ochtend zonnetje wakker geworden. De houtduiven blijken een meter boven onze daktent een nest in de boom te hebben. Ze zullen niet blij geweest zijn met ineens zo'n groen gevaarte onder hen. We worden langzaam wakker. Wat hebben we weer heerlijk geslapen in ons luxe bedje in de soort van buitenlucht.
Gisteravond hebben we nog lang gegoogled op "kampeerwinkels" en "campingaz accesoires" in de buurt van waar we zijn. We weten dat in Scandinavië ander gas, andere aansluitingen en andere drukregelaars worden gebruikt. Dat heeft alles te maken met het feit dat butaan rond de 0° vloeibaar wordt en propaan pas bij -40°. Iets waar we ooit al eens in de Harz achter waren gekomen: nachtvorst, en meteen geen gas meer (terwijl je er dan het meest naar verlangd).
Enfin, na veel gegoogle - waar zouden we zijn zonder internet - vinden we online op 20 minuten afstand, maar wel weer in Duitsland, een bouwmarkt met een serieus groot Campingaz assortiment: de Obi ( nee, niet Wan Kenobi). Hoopvol zijn we gaan slapen.
Na een ochtend zonder koffie maar met lekkere thee, leuke gesprekken met de buurman en een grasmaaiende en praatgraage Engelsman uit Liverpool (die er zowaar vanuit ging dat ik te jong was om überhaupt van The Beatles gehoord te hebben, ik heb maar niets gezegd) vertrekken we uiteindelijk rond 11.45 uur richting de Obi in Flensburg, Duitsland.
Je moet je voorstellen: 2 Gamma's en een tuincentrum ineen. Enorm, je zoekt je het ongangs. Echt fijn geholpen worden we niet. Nors kijkend, je met een vinger wijzing lukraak de zaak doorsturen, vinden we uiteindelijk bij het tuincentrum deel het Campingaz schap. Hoe we ook puzzelen, Google en vragen: ze hebben niet de juiste aansluiting voor onze gasflessen. Misschien de concurrent Bauhaus, niet zover rijden. Dat laatste klopt, Bauhaus is nóg groter en onoverzichtelijker. Lang verhaal kort: ook zij hebben niet de juiste koppelingen.
Wat nu? We vragen ons af wat we nu echt nodig hebben. Op de campings kan je overal prima koken in de aanwezige keukens, en tijdens het wildkamperen hebben we.een fantastische BBQ en een driepoot met Billycan. Alleen in de ochtend wil je gewoon bij je tent zelf koffie en thee kunnen zetten en evt een eitje kunnen bakken. En dat kan met.1 pit. We besluiten op.zoek te gaan naar een mooi outdoor 1 pittertje met bijbehorende indraai gasflesjes. We besluiten ook die in Zweden te kopen om.er zo zeker van te zijn ook in Noorwegen de juiste aansluiting te hebben. En oh ja.dat oude fornuis, wat we inmiddels al een paar keer hebben gerepareerd gaat dan de eerste de beste container in. En ja, die 2 Gasflessen nemen we dan maar voor jandoedel mee door heel Noorwegen. Te duur om weg te doen.
We rijden in een heerlijk zonnetje wederom Denemarken binnen en geven gas richting Størebelt en Øresundbron. Onderweg even een lekkere kop koffie gescoord, en wroemmm richting Malmö waar volgens Google de enige kampeerwinkel de Thule shop is. We geloven er niets van dat zij gasbranders hebben, want Thule kennen we alleen van de dakdragers en hun daktenten, maar mogelijk kunnen ze ons verder helpen. En ook niet onbelangrijk: ze spreken Engels, wat ons toch veel beter afgaat dan Duits.
We tuffen door inmiddels bekende landschappen, en vergapen ons weer aan de bruggen. Wat een bouwwerken!!
En dan zijn we even over 5 uur in Malmö en bij de Thule shop. Inderdaad geen gasbranders. Maar wél 2 uiterst vriendelijke jonge mannen die samen met ons het internet afstruinen waar we dan in hemelsnaam in Malmö een campingbrandertje kunnen vinden. Het is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. De dichts bijzijnde Decathlon blijkt in Stockholm te zitten, ook geen optie. Uiteindelijk adviseren ze ons de XXL, in een shoppingmall verderop.
Langleve internet en Google maps. We rijden er in 1x heen en ook de hond mag zowaar mee de shopping mall in. Iets wat ook niet zo vanzelf sprekend is. En geloof het of niet voor toch wel behoorlijk veel geld, ze weten goed geld te vragen voor alles in Scandinavië, hebben we ons pitje (ingeklapt het formaat van een forse tennisbal) én gasflesjes gevonden!! We kijken nu al uit naar de thee en koffie morgenochtend. En wát een ruimtewinst, ook wel fijn
Om.18.30 uur stappen we weer in de auto na een korte wandeling door een mooi Malmö, mogelijk nog een leuke stop voor de terugweg. Maar nu, wat nu? We besluiten nog een uurtje door te rijden, dan zijn we de grootste toeristische drukte uit én komen de eerste mooie wildkampeerplekken in het vizier. En mocht alles onverhoopt volstaan, dan kunnen we altijd nog op de camping in Ångelholm waar we vorig jaar stonden langs gaan.
De eerste plek die we via Park4Night vinden "in the middle of the forest" is nog vrij. Heerlijk stil, geweldig mooi. Uitpakken, hout zoeken en op de BBQ en met de driepoot hebben we een heerlijke macaroni maaltijd en hebben we ook nog heerlijk warm afwas water. Dát is pas echt wildkamperen.
Rond 23.00 uur kruipen we ons bedje in. Morgen kijken we of ee in 1x Noorwegen halen, of toch nog een tussenstop.
(Foto's volgen later- de stroom is bijna op en ook even zuinig met de data)
Locatie:
56.287001, 12.982511 (lat, lng)
N 56° 17' 13.2" , E 12° 58' 57.03" (lat, lng)
266 93 Munka-ljungby
Sweden
28 Juli 2023 - 04:54
Mary De Kuiper:
Ja, die brug, daar heeft Ballast Nedam en nog een andere Hollandse firma aan meegewerkt. Dat was een giga project. Ik ga eens kijken hoe Malmö eruitziet. Geniet van jullie koffie! Deze zal nu 100x lekkerder smaken!
Gedoe hoor.
Ja, die bouwmarkten, daar verdwaal je in. Dat kennen wij in Nederland niet. Ik hoop dat de reis nu een rustiger verloop krijgt. Succes!
lieve groet, M a r y [e-1f64b][e-2640]️[e-1f33a][e-1f64b][e-2640]️
28 Juli 2023 - 10:39
Co Van Raaijen:
Nu lekker relaxed omhoog. Je hebt een prachtend onderhoudend stuk geschreven. Mooi reisverhaal. Voorzichtig en veel plezier.