Grijs
Blijf op de hoogte en volg Brigitta
04 Augustus 2023 | Noorwegen, Orkanger
En wat hebben jullie vandaag allemaal gezien?
Nou heel veel grijs. Heel veel plekken waarvan we zeker weten dat het, wanneer het niet grijs is, echt bijzonder mooi is. Een kuststrook met steeds allemaal eilandjes, rotsen en rotseilandjes (scherenkust) Bizar mooi, vooral wanneer het niet grijs is en je wat verder kunt kijken dan vandaag. Ook stond vandaag de Atlanterhavsveien, of in goed Nederlands de Atlantic Road, op hrt programma. We wilden er vorig jaar al over heen rijden, maar het is best "a hell of a job" om er te komen. Als je over 269 km ruim 5 uur doet, over 150 km ruim 3 uur. Overal veerboten om überhaupt een oversteek te kunnen maken. Al met al is het vorig jaar niet gelukt om deze toeristische trekpleister te bezoeken. Nu zijn we op een half uurtje rijden afstand, dus nu gaan we.
De ochtend begon zoals de avond eindigde: snel opkomende regen. Na heerlijk geslapen te hebben pakken we in de motregen alles zo snel mogelijk in. Het lukt aardig. De kapotte popup tent, die dus geen pop up tent meer is, blijft een gevecht. Snel afbreken of opbouwen is er daardoor helaas niet meer bij. Het is, wat het is.
Tussen 11 en half 12 rijden we de camping af. Zoals gezegd naar de Atlantic Road en het moge duidelijk wezen: door de regen en al het grijs hebben we weinig gezien van de Atlantic Road en in het bijzonder de schitterende omgeving.
De weg verbindt de eilanden van Averøy tot Vevang en Eide naar het vasteland naar Kristiansund en Molde. Op 1 augustus 1983 is begonnen met de werkzaamheden tot de opening op 7 juli 1989. Gedurende die tijd waren er 12 orkanen in het gebied. De weg is 8,3 kilometer lang gaat over diverse eilanden en de scherenkust. Er zijn acht bruggen. De hoogste brug is 23 meter hoog, de Storeisundetbrua.
Al met al zelfs met grijs best mooi en indrukwekkend. Maar daarna door naar Trondheim, nu echt omhoog naar het Noorden. Hilarisch genoeg blijkt de kortste weg naar Trondheim weer terug over de Atlantic Road te zijn. We rijden hem in al zijn grijsheid dus 2 keer. In het grijs en regen rijden we langs de mooie scherenkust van Noorwegen, zoals gezegd zien we er helaas weinig van.
We nemen de ferry bij Kanestraum. Overigens weer een elektrische. Geruisloos varen we over de fjord, scoren een overheerlijk worstenbroodje in de cafetaria en rijden bij aankomst weer rustig verder. Het aantal mensen en vooral Nederlanders dat we tegenkomen wordt steeds minder, gelukkig.
We hebben bedacht in de buurt van Trondheim een camping te nemen en als we leuk is boeken we 2 nachten. Gaan we morgen, zaterdag, lekker met de auto naar Trondheim even shoppen en lekker rondkijken om dan zondagmorgen richting noord Noorwegen (Nord Norge) te vertrekken.
De campings vlakbij Trondheim hebben echt slechte reviews. We besluiten iets verder van Trondheim een camping te pakken, op ongeveer 40 minuten rijden.
We belanden op Orkla camping, aan het water, op 2 minuten lopen van een H&M - Feline ook weer blij.
We zetten de boel op stand regen op, wat al snel goed blijkt te zijn: het is erg wisselvallig weer. De ene (mot) regenbui na de ander bij een temperatuur van zo'n 12 °. Het klinkt beroerder dan het is. De rivier stroomt als een malle. Eb en vloed zijn duidelijk aanwezig, er staan vele zalmvissers langs de kant (en op de camping).
Lekker op tijd naar bed, morgen rustig wakker worden en heerlijk ontbijten. Dan nasr Trondheim en sowieso op jacht naar wat nieuwe gasblikjes. En wie weet wat we allemaal nog meer tegenkomen.
05 Augustus 2023 - 09:25
Aleida Willemsen:
Jammer van het weer. maar dat mag de pret niet drukken toch?
Winkel ze vandaag!!
05 Augustus 2023 - 14:05
Co Van Raaijen:
Ja, dat is ook Noorwegen. Regen en koude, maar voor alles is een oplossing. Trondheim is nog een stukje rijden hé. Veel plezier en doe altijd voorzichtig.
05 Augustus 2023 - 17:46
Mary:
Trondheim is een mooie stad met lanen en grote oude gebouwen. De kleurrijke houten huizen op palen in het water in een parkachtige omgeving zijn mooi om te zien.
Geniet ervan M a r y [e-1f64b][e-2640]️[e-1f33a][e-1f64b][e-2640]️