Watervallen en Vikingen - Reisverslag uit Ryfoss, Noorwegen van Brigitta Boonacker - WaarBenJij.nu Watervallen en Vikingen - Reisverslag uit Ryfoss, Noorwegen van Brigitta Boonacker - WaarBenJij.nu

Watervallen en Vikingen

Blijf op de hoogte en volg Brigitta

01 Augustus 2023 | Noorwegen, Ryfoss

Na een nacht heerlijk (wederom) geslapen te hebben worden we wakker doordat het ineens heel warm wordt: de zon staat op de tent. Heerlijk! Er uit en Feline vraagt of ze een ochtendduik in het meer mag nemen. Uiteraard! Zij liever dan ik, het water is namelijk ijskoud. Toch waagt ze het én dompelt ze in het ijskoude water, na heel veel heen en weer lopen in en uit het water. Respect!!

We gaan net z'n allen in de ochtendzon aan het ontbijt. Wat is dat toch lekker: wildkamperen geeft veel meer rust dan op een camping staan. Helaas wordt Noorwegen zó overspoeld door met name campers die zich niet of slecht aan het "Allemannsretten" (Allemansrecht) houden, dat het wel niet meer zo lang zal.duren voordat het verboden/afgeschaft zal worden. Helaas, maar we snappen het wel. De stroom toeristen is vergeleken met vorig jaar belachelijk toegenomen.

Tegen 11.00 uur hebben we alles weer in gepakt, checken we de plek - niets verraad dat we er een nacht verbleven hebben - en vertrekken. Het is weer een mooie dag.

Vorig jaar op deze dag, 1 augustus, reden we nasr de Nordkapp. Mooie herinneringen.

Begeleid door weer weergaloze landschappen nu met vele watervallen, zetten we koers naar Gudvangen en de Viking Valley.

We doen eerst nog even wat boodschapjes, verorberen al rijdend een bak heerlijke aardbeien die, als we hem.leeg hebben zien we het pas, gewoon uit Nederland komt. Al jaren hebben we het idee dat de Nederlsndse versproducten in het buitenland veel beter zijn dan die in Nederland zelf. Zullen de supermarkten de prijzen zo afknijpen dat wij gewoon de 2de keuze krijgen???

Na een uurtje komen we aan bij Gudvangen en de Viking Valley: een openlucht museum over het leven van de Vikingen. Maar eerst genieten we van de prachtige uitzichten én het weer van de fjord. Het is in 1 woord schitterend. En ja keer op keer zeggen we het weer: Noorwegen is het mooiste land!

Schitterend helder water en 22°, dan wil Feline het water in. Zo gezegd, maar niet zo gedaan: het is ijs en ijskoud! Toch dompelt ze weer onder in het ijskoude fjordenwater. Lekker opdrogen in de zon. Het is genieten met een grote G.

Feline en ik besluiten rond half 4 nog even het Viking Valley openlucht museum in te gaan. Super leuk: het geeft je een impressie hoe het leven van de Vikingen eruit gezien heeft.

Na een uurtje verlaten we de Viking Valley weer en zoeken Farid op die samen met Pepper nog heerlijk in de zon ligt.

E vertrekken voor nog een uurtje rijden naar Borgund. Onverwacht en ongepland rijden we wie de langste tunnel van Noorwegen: 24,5 km. Er komt geen einde aan. Maar uiteindelijk komen we na nog veel meer tunnels in Borgund aan. We nemen weer even een camping - morgen weer wildkamperen.

• 02 Augustus 2023 - 15:54

Aleida Willemsen :

Onze kleindochter is wel een bikkel hoor!!!!!

Verl plezier nog samen