Sneeuw, tunnels, rotondes, fjorden en bergen - Reisverslag uit Evanger, Noorwegen van Brigitta Boonacker - WaarBenJij.nu Sneeuw, tunnels, rotondes, fjorden en bergen - Reisverslag uit Evanger, Noorwegen van Brigitta Boonacker - WaarBenJij.nu

Sneeuw, tunnels, rotondes, fjorden en bergen

Blijf op de hoogte en volg Brigitta

31 Juli 2023 | Noorwegen, Evanger

Wat een dag. Het is inmiddels 23.45 uur, we hebben eindelijk een nette plek voor vannacht langs de route gevonden, bij Evanger, het is net echt donker geworden. We duizelen nog van alle indrukken.

Na een bizar koude nacht, het is 6 tot 8 graden geweest en dat hebben we gevoeld, vooral Farid, vertrekken we rond 11.00 uur met een lekker zonnetje richting Bergen. Al rijdend klimmen we steeds hoger en hoger tot boven de bomengrens. Dat blijven wat ons betreft toch de meest mooie en ontvreemdende landschappen. Al snel zien we in de verte sneeuw op de bergen liggen. Vorig jaar wilde Farid al steeds naar de sneeuw toe (lopen), maar dat was ons steeds te ver. Nu spreken we af dát vakantiedoel wel waar te maken. Al snel rijden we langs een plek waar de sneeuw niet ver vandaan lijkt te liggen. Iedereen de auto uit en op naar het witte goedje. Door de loslopende met bellen voorziene schapen heen lopen we naar de sneeuw. Als een soort doldwaze bestormt Farid de sneeuwhelling met uiteraard totaal ongeschikte schoenen. Een wonder dat hij niet raar valt. Feline en ik zien de krantenkop al voor ons "tweede Nederlander in een week tijd door val gewond geraakt". Gelukkig gaat alles goed, zelfs met een aangelijnde net zo doldwaze door de sneeuw rollende Pepper aan de hand. Na natuurlijk de nodige fotomomenten en het maken van een stenenstapel wandelen we weer terug naar de auto en vervolgen onze rit. De meters lange houten staken langs de gehele route laten zien hoeveel sneeuw hier doorgaans ligt: meters! Het landschap wordt steeds mooier. We zien van een afstand de enorme Hardangerjøkulen: een 73 km2 grote ijskap met gletsjer. Zelfs van deze grote afstand is hij indrukwekkend én mooi.

Langzaamaan dalen we ook weer. Tunnel na tunnel na tunnel rijden we door waarna we rond 13.15 uur in de Eidfjord aankomen. Het is er warm en heerlijk rustig: er ligt geen cruiseschip aangemeerd. We parkeren, wandelen naar de kade en raken niet uitgekeken en uitgesproken over de majestueuze rotspartijen die zo de fjord/zee uitreizen. Zittend op de cruisebotensteiger genieten we van het zonnetje. We besluiten bij de plaatselijke burger lunchroom wat te gaan eten. We bestellen 3 heerlijke Hamburger menu's (555 NK). Dat lijkt veel, maar is het niet. Omgerekend komt het neer op €50,00. Maar daarvoor krijgen we heerlijke ambachtelijke runder hamburgers (bijna net zo lekker als die van Van Huisstede De Slager, en dat zegt wat) met heerlijke versgesneden Friet. (Bij McDonalds betaal je inmiddels voor 3 Hamburger menu's ook €47,00 - en die zijn niet te eten). Nog even gebruik gemaakt van de altijd aanwezige en altijd schone openbare toiletten, een paar boodschapjes bij de plaatselijke super (fles Fanta, 6 Pink Ladies appels, 3 bolletjes met maanzaad, klein zakje paprika chips en klein zakje popcorn voor.....(tromgeroffel ) omgerekend een klein €17,00. Je raakt er aan gewend, dat wel.) en we vervolgen onze weg weer richting Bergen. Nog iets meer dan 150 km, maar dat is in Noorwegen ruim 2,5 uur rijden.

Vol verwachting stappen we in de auto, want nu moet toch de beruchte rotonde in de tunnel komen. Het duurt even, maar daar is hij dan, of beter daar zijn ze dan: het zijn er 2 met daartussen de bizar indrukwekkende Hardangerbrua (dat is Noors voor Hardangerbrug). Door de verlichting lijken.de rotondes wel UFO's. Geweldig!

Na een half uurtje wisselen we van chauffeur, Farid is moe, hij heeft slecht geslapen vanwege de kou doordat zijn deken steeds bij Feline bleek te liggen. Tunnel na tunnel na tunnel na tunnel na tunnel. We rijden bijna meer door tunnels dan dat we wat zien van de fjord en de omgeving. Dat wat we zien is echt bizar mooi.

Rond 17.30 uur komen we aan in zonnig en warm, 23°, Bergen, wat op zich al bijzonder is. Bergen is namelijk de stad in Noorwegen waar het het meest en hevigst regent, gemiddeld 80% van de tijd, 2250 mm per jaar. Deze paradijsvogels treffen Bergen zonovergoten aan.

Het vinden van een parkeerplaats blijkt nog niet zo eenvoudig, maar na wat zoeken en vragen vinden we zelfs een gratis garage vlakbij de haven en Bryggen. Bryggen is het (Duitse) middeleeuwse bestuurs- en handelscentrum van Bergen. We wandelen langs de vishallen en restaurantjes. Zien walvisvlees liggen en vele soorten schelp en schaaldieren. Het ziet er verrukkelijk uit allemaal. Wij gaan echter voor vakantiedoelstelling 2, 3, 4 en 5: vissen, vis vangen, vis schoonmaken én vis eten.

We wandelen heelijk verder naar de Bryggen. Duiken allerlei winkeltjes in. Passen (en kopen) schitterende wollen Noorse truien, een sweater voor Feline en een knuffel voor ons nichtje in december. Dan duiken we de Bryggen in. Je stapt bijna echt de Middeleeuwen in. In één woord prachtig.

We kijken onze ogen uit. We eten nog wat en daarna zijn we rond 20.00 uur er wel klaar mee. Maar Bergen is zeker een stad om eens naar terug te keren, wat mooi en leuk. We hebben nog niet een fractie gezien. We stappen in de auto en rijden eerst Bergen maar eens uit om daarna op zoek te gaan naar een slaapplaats voor de nacht. De ene na de andere Park4Night plek is bezet, er wordt druk aan de tunnels gewerkt wat voor de nodige oponthoud leidt zodat we rond 23.00 uiteindelijk bij Evanger een goede plek vinden. Even een rondje langs het meer en dan ons bed in. We zijn doodmoe maar uiterst voldaan. (Meer foto's binnenkort, de oplader lukt niet)

• 01 Augustus 2023 - 16:24

Joop:

In Nederland is McDonalds gelukkig wel aanzienlijk goedkoper. Misschien niet zo lekker als de Friese of Noorse hamburger maar wel met een drankje.

• 01 Augustus 2023 - 20:16

Co Van Raaijen:

Prachtig en uitvoerig onderhoudend verslag weer. Slaap lekker.