Hans - Reisverslag uit Rognan, Noorwegen van Brigitta Boonacker - WaarBenJij.nu Hans - Reisverslag uit Rognan, Noorwegen van Brigitta Boonacker - WaarBenJij.nu

Hans

Blijf op de hoogte en volg Brigitta

07 Augustus 2023 | Noorwegen, Rognan

Het donder , flitst en regent behoorlijk in de fjord waar we aan staan. Op de ons bekende Rognan Campingfjord, waar we vorig jaar ook stonden. Nu het plekje naast die van vorig jaar. Goed recht, goed beschut onder de bomen, uitzicht op zee.

Heel Noorwegen (en Zweden) is vandaag in de ban van storm Hans. Gisteravond in Zweden al behoorlijk tekeer gegaan wat we zo horen en in de loop van de ochtend is hij toegenomen en aangekomen boven zuid, midden en west Noorwegen. Hij blijft daar ook hangen is de verwachting. De Noorse overheid roept iedereen op thuis te blijven en vooral niet de weg op te gaan. Er wordt zó veel regen verwacht wat in 25 jaar niet is voorgekomen. Grote hoeveelheden water betekenen naast overstromingen hier vooral ook steen lawines en aardverschuivingen.

Zoals gisteren aangegeven hebben wij ons uiterste best gedaan buiten het bereik van Hans te komen. En dat lijkt gelukt. Maar...de nacht is nog niet voorbij.

Gisteravond hebben we alles al ingepakt en klaar gezet zodat we in de ochtend zo snel als mogelijk weg kunnen. We hebben de wekker om 07.00 uur gezet, vanaf 08.00 uur wordt hevige regenval verwacht.

Vannacht is het best vaak nog droog geweest. Maar rustig slapen doen we niet. Farid en ik slapen licht en zijn snel wakker. Ik denk dat we ieder buitje wel meegekregen hebben. Oplettend slapen.

Zo gezegd, zo gedaan: 07.00 uur loopt de wekker af. Het regent zowaar nauwelijks. Farid en ik schieten in onze kleren. Het is behoorlijk fris, zo'n 10°. Contactlenzen doe ik wel ergens anders in. Terwijl Farid Pepper gaat uitlaten breng ik de laatste dingen op orde. Als hij terugkomt krijgt Pepper eten en drinken en kunnen we meteen beginnen met inpakken. Feline ligt met kussen en deken in de auto. Ze is niet lekker, buikpijn.

Geroutineerd pakken we alles in en de natte daktent klappen we snel in. De ervaring leert dat het beddengoed doorgaans redelijk droog blijft. Zo niet.....Dan zien we dan wel weer.

Om 07.40 uur rijden we weg. Nog een laatste blik op de mooie stroomversnelling en "Vamos" de E6 op richting de Poolcirkel.

Het regent niet eens zo hard, we rijden wolken in en uit. Als we Mosjøen passeren zoeken we het punt op waar we vorig jaar afsloegen en wildkampeerden en waar ze vorig jaar ineens de E6 hadden afgesloten. Wat blijkt, er zijn nog steeds wegwerkzaamheden. Nu zonder afsluiting, maar met file. Precies op tijd keren we om en pakken de afslag die vorig jaar de omleiding was. De weg waar we voor het eerst het bord "Bom" tegenkwamen (slagboom), maar ook de weg met prachtige uitzichten, als het helder is, en waar je, bovenop de berg aangekomen, een prachtig zicht hebt op de hogere bergtoppen van Noorwegen. De Okkskolten (1916 mtr), de Okshornet (1908 mtr) onder andere. Die kan je in een prachtig panorama zien, als het helder is. Dat was het vorig jaar niet, maar vreemd genoeg, nu we zo hoog zitten nu wel. Er rijden over een zeiknatte weg door de wolken heen de berg weer naar beneden en voegen weer in op de E6. We besluiten op de Poolcirkel lekker wat te gaan eten en te drinken, want ontbijten hebben we niet gedaan. Hoewel chocolade repen met flesjes water ook best als ontbijt te dien zijn.

We tanken nog even in Mo i Rana en dan zou toch hierna de Poolcirkel moeten komen. Het duurt langer dan we dachten maar na bijna precies 3 uur rijden passeren we dan de 66°33'N.

Uiteraard slaan we af, het regent niet echt hard en ondanks dat we snakken naar een wc, koffie, thee en wat eten besluiten we eerst onze vorig jaar met steen neergelegde FvR terug te vinden. Raar maar waar lopen we er zo op af, tot onze eigen verbazing. Iets meer plantjes om de stenen, ruim een jaar later ligt daar nog keurig FvR. Leuk.

We lopen terug naar het Artic Circle Centre. Tijd voor wc, koffie, thee en een Noorse wafel. Om 12.00 uur wordt pas de warme lunch geserveerd. We besluiten te wachten. We hebben zin in een lekkere warme brunch/lunch. De dame achter de kassa is allervriendelijkst en blijkt in 1993 in Hilversum te zijn geweest. Of we dat kennen? Nou óf we dat kennen! Ze blijkt Bert Haanstra gekend te hebben en met hem en zijn vrouw Anita, ze heet zelf ook Anita, allerlei high lights van Nederland bezocht te hebben, zelfs "the whole team of Ajax" - als ik vertel dat Farid daar ook jaren heeft gevoetbald krijgen we daarna persoonlijke bediening. Hebben we er toch nog eens voordeel van.

Al wachtend tot het 12.00 uur is lopen Feline en ik de echt leuke souvenirshop in. Maken uiteraard weer een foto van Feline met de ijsbeer - die ook een jaartje ouder is geworden, hij gebruikt nu een stok om te blijven staan. Een foto van de opgezette eland, hebben we die ook maar en kopen toch nog wat spullen. Het elanden kussen wilde Feline vorig jaar al, nu dan toch maar wel (ze slaapt er "as we speak" op. Uiteraard kan ik het weer niet laten om iets voor onze toekomstige kleindochter te kopen (best handig dat ze in december wordt geboren en hier natuurlijk alleen maar winter en kerst dingen te koop zijn).

Uiteindelijk is het 12.00 uur en bestellen we 3 hamburgers met friet. Eén daarvan is een rendierburger. We willen het toch een keer geproefd hebben. Rendiervlees zit qua smaak tussen hert en haas in. Een vrij uitgesproken smaak. Niet vies, maar "je moet er van houden" zullen we maar zeggen.

De andere hamburgers zijn, zoals al het eten in Noorwegen, weer van uitzonderlijk goede kwaliteit en heerlijk.

Voldaan stappen we even na 13.00 uur in de auto. Inmiddels is het opgehouden met zachtjes regenen. Het komt met bakken naar beneden. De camping in Rognan is nog ongeveer 50 minuutjes rijden. Door de stromende regen zien we nagenoeg niets van de mooie omgeving. Op de terugweg hopelijk wel.

Als we op de camping in Rognan aankomen stopt het met hozen en regent het zachter. Douchemuntjes, wasmachinemunt, elektriciteit, WiFi code en 2 overnachtingen betaald en we zoeken een mooi plekje. Dat wordt het plekje naast die van vorig jaar. In de regen bouwen we alles op. De tarp voor de daktent zodat we droog in en uit de tent kunnen stappen. Alles blijkt toch veel natter en vochtiger te zijn geworden dan we hadden gehoopt. Des te fijner is het dat de verwachting voor morgen is dat de zon de hele dag schijnt en het 26° wordt. (Nee geen typefout - hooguit een klimaatfout).

We wandelen nog even naar de supermarkt voor wat overheerlijke vis en lekkere aardbeienyoghurt. Steken bij terugkomst het haardblok aan, tis namelijk best fris, zodat het heerlijk warm is onder de tarp. Koken op het haardvuur (ik ben er handig in geworden), rond half 9 de was is de wasmachine, kan ie morgenochtend meteen aan de waslijn), leuke gesprekken met een Belgische en Noorse (of ze een foto van de combinatie mogen maken, die hebben ze nog nooit gezien) en dan begint het toch te onweren en regenen. Nu, bijna 2 uur verder, trekt hij over zee weg.

• 08 Augustus 2023 - 09:25

Aleida Willemsen:

Hopen maar dat alles vandaag goed kan drogen

je voelt wel dat je leeft onder deze omstandigheden,

lekker genieten maar van de warme dag.

• 08 Augustus 2023 - 10:30

HENNIE EN HARRY:

Jeetje meid, wat een ervaringen allemaal, iedereen zoekt de zon op en jullie de nattigheid, daar had je niet zoveel kilometers voor hoeven rijden hoor, als je in nederland was gebleven had je ook laarsen nodig gehad, maar natuurlijk niet zulke mooie uitzichten en ervaringen als in noorwegen hoop voor jullie dat je nog elanden ziet, het is een hele aparte ervaring, het zijn indrukwekkende dieren, wij hebben destijds een moeder met 2 jongen gezien, het kwartje viel pas toen ze al weer weg waren, toen dachten we...huh,.....ooo. elanden [e-1f603]. Ik hoop dat jullie nog veel mooie dingen mogen zien en dat het weer snel een stuk beter word. Veel plezier, lekker genieten en doe voorzichtig. Groetjes H en H