Koud! - Reisverslag uit Mosjøen, Noorwegen van Brigitta Boonacker - WaarBenJij.nu Koud! - Reisverslag uit Mosjøen, Noorwegen van Brigitta Boonacker - WaarBenJij.nu

Koud!

Blijf op de hoogte en volg Brigitta

27 Juli 2022 | Noorwegen, Mosjøen

Vanmorgen om 05.15 uur werden we wakker van de krijsende zeemeeuwen. Eén durfde het zelfs aan om boven op onze daktent te gaan zitten krijsen! Oké de zon komt rond 04.00 uur op (en gaat pas onder rond 23.45 uur) en het is springtij en dus rond 05.30 uur extreem laag water en dus héél veel zeemeeuwen voedsel....maar dan hoef je de gehele camping nog niet wakker te krijsen! De herrieschopper bovenop de tent is snel weggejaagd door een ferme tik tegen het dak, maar wat een herrie! Uiteindelijk vallen we weer in slaap en worden rond 09.00 uur weer wakker. Vanwege de wind hebben we alle ramen dicht dus het is heerlijk donker in de tent. Het gevoel van tijd en dag, wat toch al geheel weg is, wordt er hierdoor niet beter op.

We staan op, bakkie thee en koffie, lekkere douche en daarna het hele kampement weer ingepakt. Voorzichtig rijden we de 2 km lange onverharde toegangsweg van de camping weer af. Het weer lijkt goed. Blauwe luchten, veel wind, af en toe een bui en zo'n 15°. Wij vinden het prima.

Onze etensvoorraad is op, dus die moet aangevuld. Na een uur zien we een Alti - shopping centre met, tot Feline's vreugde, ook een H&M - die hebben zoals ze gisteren heeft uitgezocht een Stranger Thing merch collectie en dat moet gezien worden. En inderdaad! Heerlijke truien met Stranger Thing logo en looks. Ze mag er 1 uitzoeken, en ook maar een lekkere warme (spijker)broek uitgezocht. Het blijkt in de loop van de dag een goed besluit. Er is meer regen dan verwacht én de temperatuur keldert naar beneden. 8°, en we zijn nog niet eens in de buurt van de Poolcirkel.

We komen langs een oorlogsmonument in Falstad en stappen uit. In de omliggende bossen liggen honderden mensen uit WO II begraven. Een beklemmend idee, al die ongemarkeerde graven om je heen.

We rijden verder. Doel vandaag omgeving Mosjoen. Best een lange afstand, maar we hebben wat in te lopen en het weer is toch niet zo mooi. De uitzichten zijn wel weer adembenemend. Nog nooit zoveel water gezien: fjorden, snel stromende rivieren, meren, watervallen, beekjes, er komt geen einde aan. De borden die waarschuwen voor overstekende elanden veranderen ineens in waarschuwingen voor overstekende rendieren. We passeren de grens van de provincie Noord Noorwegen. De grootste provincie van Noorwegen (met de kleinste bevolkingsdichtheid).

Rond 16.45 uur zijn we bij Mosjoen. Een klein industriestadje aan het uiterste puntje van een fjord. We realiseren het ons als we ineens langs de weg een coaster zien liggen. Rare gewaarwording als je er niet op voorbereid bent. We tanken. De dieselprijs is inmiddels stukken hoger dan de benzine prijs (ruim 2,50 euro de liter).

We prikken een park4night plek vlak boven Mosjoen en hopen dat het droog blijft vanavond.

Samen met een Nederlandse camper draaien we gelijk de plek op. Schitterende plek, wederom waanzinnige uitzichten maar wel koud (9°) en winderig.

Als alles staat buurten we bij de buren die uit Schagen blijken te komen. De honden rennen al spelend vele rondjes - die slapen straks heerlijk!

We drinken wat glaasjes rose samen en hebben fijne gesprekken. We horen van hen, ze zijn al meerdere keren naar Scandinavië geweest, dat ze nog nooit zo'n slechte zomer qua weer hebben gehad (hebben wij weer) maar ook dat zij van vele Noren en Zweden al hebben gehoord dat de Lofoten helemaal vol zitten met Europeanen en Aziaten. Goed te horen, nu weten we zeker dat we niet linksaf gaan slaan.

Rond 21.00 uur, het wordt inmiddels echt koud en het regent, stoken we een vuurtje op en onder de klep van de daktent wordt gekookt: Scampies met sugarsnaps in kokossaus. Heerlijk. Het moet op en het gaat op. Daarna afwassen, opruimen en de daktent in. Feline heeft alle bedden opgemaakt en Farid leert ons toepen. Alleen krijgt Feline steeds de slappe lach van alleen het woord al.

We staan op 45 minuten van de Poolcirkel. Daar gaan we sowieso morgen heen en stoppen. En daarna zien we wel waar we stoppen. Hopen op droger weer en nu slapen. In de daktent is het met al onze outdoor Slaapzakken en 2 extra outdoor dekens prima toeven en vooral heerlijk slapen.

Locatie: 66.049952, 13.602336 (lat, lng)

N 66° 2' 59.82" , E 13° 36' 8.4" (lat, lng)

• 29 Juli 2022 - 13:13

Johan:

Wanneer ben je bij Rudolf. Heb je al een afspraak gemaakt