66°33' N
Blijf op de hoogte en volg Brigitta
28 Juli 2022 | Noorwegen, Rognane
We waren er al voor "gewaarschuwd": het noorden van Noorwegen is gruwelijk mooi. Dat hebben we vandaag gemerkt.
Vanmorgen wederom rondom 08.00 uur wakker geworden. Onze Nederlandse buren vertrokken al. Koffie, thee, de buien scheren links en rechts langs ons heen. Tis droog, maar nog steeds niet warm. Met 8° is het niet echt warm te noemen. We pakken in en rijden zo'n 200 mtr naar beneden waar een van de vele public toilets staan. Het hele parkeerterrein staat vol met overnachters. Hebben wij toch mooi rustig boven gestaan!
De E6 blijkt afgesloten vanwege weg werkzaamheden. We worden "onze" berg weer opgestuurd naar wat een werkelijk schitterende route blijkt te zijn. We belanden op het uitkijkpunt waar je "the roof of Norway" prachtig kunt zien. De hoogste berg van Noorwegen, ware het niet dat er enorme wolken voor hangen. Toch is het mooi.
We rijden verder. Na Mo i Rana is de volgende mijlpaal de Poolcirkel passeren. Ruim 80 km na Mo i Rana is hij daar dan op 66°33' N - de Poolcirkel. Het landschap is adembenemend mooi. We hebben nog nooit zo iets gezien.
Bij het Poolcirkel monument is het druk. We lopen een stuk omhoog, leggen, net als alle anderen, niet onze naam maar de initialen van Farid en Feline in stenen neer en plaatsen alle 3 een steentje. Het is indrukwekkend mooi.
Na de wandeling, een bezoekje aan het restaurant en wat administratie vervolgen we onze reis met als voorgenomen doel Rognan.
We dalen weer meters naar beneden langs onwaarschijnlijk mooie rivieren en stromen. Iedere bocht levert steeds en nog mooiere plaatjes op. Bulderend stort werkelijk overal water naar beneden.
Uiteindelijk komen we rond 15.00 uur aan op Rognan Fjord Campground. We staan weer aan zee. Wat een dag, van de geweldige bossen, naar het toendra arctische landschap van de Poolcirkel, via de geweldige rivieren, beekjes en stromen weer naar een fjord en aan zee. Het is bijna teveel voor één dag.
We wandelen 's avonds voor het eten nog even door Rognan. Een klein vissersplaatsje waar hooguit 3 maanden per jaar geen sneeuw ligt. En dat is te zien: de sneeuwscooters staan op de oprit.
In de gaven liggen mooie vissersboten, waarvan één een walvisvaarder, te zien aan de harpoen op de punt en de schildering op de kajuit.
We gaan eten, daarna heerlijk warm douchen en lekker de warme slaapzak in.
Morgen weer een nieuwe dag
Locatie: Rognan Fjord Campground