Over zee
Blijf op de hoogte en volg Brigitta
30 Juli 2022 | Noorwegen, Bardufoss
Na een korte nacht, Farid schoof rond 03.30 uur zijn slaapzak in werden we wakker onder een staalblauwe hemel. Rustig aan wakker geworden, koffie, thee en gebakken eieren met spek in een heerlijk ochtend zonnetje. Het is inmiddels al weer opkomend tij en we zien meer vissen springen tijdens ons ontbijt dan tijdens vijf uur avond vissen. Birger komt ook uit z'n tentje met de vishengel al weer in de hand. Als de vissen springen moet je vissen!
We nemen afscheid van elkaar en beloven een foto te sturen wanneer we op de NoordKaap zijn. Ondertussen heeft hij Farid al mooie foto's gestuurd van de afgelopen nacht. Fijne man.
We rijden rustig aan richting Bognes. Met een blauwe lucht is alles nóg mooier. Aan de horizon doemen de Lofoten op. Na een uurtje komen we in Bognes aan. De veerboot naar Skarberget is net vertrokken. We wandelen langs de kade en zien in het enorm heldere water scholen makrelen. Twee, ook op veerboot wachtende, Noren trekken snel hun hengels uit de auto en werpen er lustig op los. Buiten wat klein spul, wat direct in zee teruggaat, vangen ook zij niets.
Na 45 minuten komt de veerboot aan. We rijden erop, gaan even naar de wc en kopen hotdogs met heerlijke worst. Op het bovendek genieten we van de overtocht die ongeveer 45 minuten duurt. Het uitzicht op de fjord aan de ene kant en de Lofoten aan de andere kant is weer adembenemend.
Overigens is de veerboot de enige manier om via de E6 naar het Noorden te komen.
Aangekomen in Skarberget rijden we weer verder. Hoe Noordelijker we komen hoe sneller we iedere keer op of boven de bomengrens komen. We zijn, met nog een paar dagen Noorwegen voor de boeg al tot een eensluidende conclusie gekomen: Noorwegen is het mooiste land dat we ooit gezien hebben met landschappen die we met niets kunnen vergelijken.
We vervolgen rustig, het kan ook helemaal niet snel in Noorwegen, onze weg. In de buurt van Barduforr verlaten we de E6 om een mooi plekje voor de nacht te zoeken. Morgen is het zondag en F1-dag. Morgen op zoek naar een camping met goede WiFi.
We vinden, op een kleine 20 minuten rijden van de E6 in het bos weer een mooi vlak open stukje. We slaan het kamp weer op. We zijn moe van het korte nachtje ervoor.
We vinden op 5 mtr van ons kampement elandenpoep. We zijn benieuwd of we ze gaan zien. We horen wel steeds in de verte beesten met bellen om lopen. Dát zouden wel eens rendieren kunnen zijn.
We koken rijst en daarna het afwaswater boven het kampvuur. Brigitta kookt bloemkool curry op het fornuis. Feline wordt een steeds betere vuurtjes stoker, ook hout zoeken gaat haar goed af. We gaan op tijd naar bed en ruimen buiten alles goed op - het afval en eten goed verpakt in een goed afgesloten pop-up tent. We willen geen beesten aantrekken. Het koelt buiten hard af.
Farid en Feline kaarten nog even samen. Brigitta maakt het reisverslag.
Zo lekker slapen, morgen mooi op tijd op weg naar de camping in Storslett. De Noordkaap komt steeds dichterbij. Maandag of dinsdag zijn we er. Een raar gevoel, alsof de reis er op zit, hoewel we natuurlijk gewoon weer terug gaan/moeten. Het voelt nu al als jammer om Noorwegen te verlaten. Zweden is anders, masr ongetwijfeld ook mooi. We hebben er overigens nu 3400 km op zitten.
(De internet verbindingen worden naar mate we Noordelijker komen steeds slechter. Met moeite lukt het om in te loggen bij waarbenjij.nu. Foto's uploaden lukt helemaal niet. Morgen op de camping lukt het hopelijk wel.)
Locatie: 69.018039, 18.668831 (lat, lng)
N 69° 1' 4.94" , E 18° 40' 7.79" (lat, lng)
31 Juli 2022 - 09:59
Johan:
Heerlijk verhaal. En ja, we geloven dat het land adembenemend is. We lezen je verhaal onder de veranda tijdens de regenbui. Een boek schrijven gaat je wel af. Blijf nog maar even in Noorwegen en schrijf er maar op los